Ciasto Lolita
Ciasto lolita to kolejny smaczny deser zaliczany do kategorii ciasta bez pieczenia. Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Kruchy herbatnik z dodatkiem puszystej masy truskawkowej, przełożony dżemem porzeczkowym z dodatkiem puszystej masy śmietanowej to prawdziwy raj dla podniebienia.
Ciasto lolita bez pieczenie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z pewnością każdy z Was poradzi sobie z jego wykonaniem, postępując zgodnie z instrukcją, którą znajdziecie poniżej.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na pyszne ciasto lolita, które z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi ciast bez pieczenia i nie tylko.
PRZEPIS NA CIASTO LOLITA BEZ PIECZENIA
Składniki
- 1 galaretka truskawkowa
- 2x 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- paczka herbatników 250 g
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
- 1 opakowanie płatków czekoladowych
Wykonanie
- Blaszkę 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy na nim warstwę herbatników.
- Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę (500 ml) ubijamy na puch. Ciągle ubijając, wlewamy wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę.
- Na herbatniki wykładamy gotową masę truskawkową. Wierzch masy wykładamy herbatnikami. Ciasto wstawiamy do lodówki, by masa stężała.
- Kiedy masa stężeje, ciasto wyciągamy z lodówki. Wierzch herbatników smarujemy dżemem porzeczkowym.
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę (500 ml) ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlewamy płynną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na warstwę dżemu.
- Wierzch ciasta dekorujemy płatkami czekoladowymi.