Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

Góra lodowa to bardzo efektowne ciasto z masą budyniową i polewą, przygotowaną z mleka w proszku. Jego wykonanie co prawda wymaga trochę pracy, ale efekt jest zdecydowanie wart zachodu.

Ciasto góra lodowa bardzo ładnie się prezentuje i jest bardzo smaczne, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się na specjalne okazje takie jak urodziny czy święta, jak i na codzień do popłudniowej kawki czy herbatki.

Jeśli poszukujecie oryginalnego pomysłu na ciasto, które zachwyci wasze podniebienia, to ciasto góra lodowa sprawdzi się idealnie.

PRZEPIS NA CIASTO GÓRA LODOWA

Składniki

Na blaszkę: 36×25

Biszkopt:

  • mąka – 80 g
  • skrobia ziemniaczana – 60 g
  • jajka – 4 sztuki
  • cukier – 120 g
  • woda – 2 łyżki

Masa budyniowa:

  • skrobia ziemniaczana – 30 g
  • mleko – 500 ml
  • żółtka – 5 sztuk
  • cukier – 100 g
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • masło – 200 g

Beza orzechowa:

  • orzechy włoskie – 230 g
  • cukier – 200 g
  • białka jajek – 5 sztuk
  • mąka – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka

Polewa:

  • mleko w proszku – 2 szklanki
  • masło – 200 g
  • cukier – 80 g
  • woda – 120 ml
  • kakao – 1 łyżka

Dodatkowo:

  • okrągłe ciasteczka biszkoptowe – 250 g

Przygotowanie

Biszkopt:

  • Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, dalej miksujemy. W kolejnym kroku dodajemy mąkę wymieszaną ze skrobią oraz wodę. Całość delikatnie mieszamy.
  • Przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę (36×25) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Masa budyniowa:

  • Większą część mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami, skrobią ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Przelewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do połączenia składników. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aby masa zgęstniała. Studzimy.
  • Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy budyń i ucieramy do połączenia składników.

Beza orzechowa:

  • Orzechy włoskie drobno siekamy. Wsypujemy je do miski i mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i skrobią.
  • Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy aż staną się bardzo gęste i błyszczące. Następnie do masy dodajemy orzechy z mąką i resztą składników. Całość delikatnie mieszamy.
  • Bezę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół.

Na biszkopt wykładamy połowę masy budyniowej, pzykrywamy bezą orzechową, a na nią wykładamy pozostałą masę.

Okrągłe ciasteczka kroimy na pół i układamy pionowo na masie. Ciasto wstawiamy na godzinkę do lodówki.

Polewa: Masło, wodę oraz cukier umieszczamy w garneczku i podgrzewamy do połączenia się składników. Następnie do ciepłej masy dodajemy mleko w proszku i mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa będzie gotowa dzielimy ją na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

Schłodzone ciasto polewamy na przemian raz jasną raz ciemną polewą. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na około 3 godziny.

Ciasto góra lodowa przepis
przepis na ciasto góra lodowa

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

9 + 20 =