Ciasto Delicja
Ciasto Delicja to kolejny smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. Puszysta pianka na herbatnikach z dodatkiem ciastka delicja to prawdziwy raj dla podniebienia.
Ciasta bez pieczenia to idealny pomysł na małe co nieco, szczególnie dla osób, które nie lubią piec. Kolejną zaletą tego ciasta, jest to, że jest ono bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Więc jeśli macie ochotę na coś słodkiego lub spodziewacie się gości, ciasto delicja to idealny wybór.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu na pyszne ciasto delicja, które jest szybkie, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Na pewno posmakuje każdemu z Was.
PRZEPIS NA CIASTO DELICJA
Składniki
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 1 duża paczka delicji
- ok 20 herbatników
- 2 galaretki przeźroczyste
Wykonanie
- Blachę o wymiarach 23,5 x 23,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami.
- Jedną galaretkę przeźroczystą rozpuścić w 250 ml wody. Odstawić do przestygnięcia.
- Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić przy użyciu miksera. Ciągle ubijając dodawać po łyżce serka mascarpone. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę.
- Gotową masę wyłożyć na herbatniki. Na masie ułożyć ciastka delicje, całość wstawić do lodówki do stężenia.
- Galaretkę przeźroczystą rozpuścić w 500 ml wrzątku. Odstawić do lekkiego stężenia.
- Galaretkę rozprowadzić na cieście, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.