Ciasto cynamonowe
Bardzo smaczne, a zarazem łatwe w przygotowaniu domowe ciasto cynamonowe. Drożdżowe kwadraciki z ciasta, posmarowane klejącą warstwą cynamonu z cukrem i mlekiem, ułożone na sobie warstwami. Cukier z cynamonem sam w sobie jest nadzieniem ciasta i nadaje mu słodkiego i aromatycznego smaku.
Ciasto z cynamonem to smaczna przekąska, która najlepiej smakuje jeszcze ciepła. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Na pewno nie skończycie na jednym kawałku.
Składniki:
- 15 g drożdży typu instant
- 250 ml ciepłego mleka
- 550 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jaja
- 4 łyżki płynnego masła
Dodatkowo
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki cynamonu
- mleko do posmarowania ciasta
Wykonanie
- Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru i drożdże. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- W osobnej misce mieszamy ze sobą masło, mąkę, jajka i resztę cukru, następnie dodajemy zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia.
- Cukier mieszamy z cynamonem.
- Gotowe ciasto wałkujemy na duży kwadrat o grubości ok 1cm.
- Rozwałkowane ciasto smarujemy mlekiem ciepłym mlekiem, następnie posypujemy mieszanką cukru z cynamonem.
- Ciasto kroimy na kwadraciki o wymiarach ok. 10x10cm
- Takie kawałki ciasta umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 35×11 cm.
- Całość pieczemy w temperaturze 180°C przez 20 minut grzanie góra/dół. Po upływie czasu pieczemy jeszcze przez 15 minut z grzaniem od dołu.