Ciasto borówkowe
Ciasto borówkowe to bardzo smaczny wypiek, z dodatkiem malutkich i aromatycznych owoców. W sklepach pojawia się ich coraz więcej, więc aż grzech nic z nich nie przygotować. Ciasto z borówkami to bardzo smaczny deser, który jest łatwy w przygotowaniu, a wygląda bardzo ciekawie i elegancko.
Ciasto borówkowe składa się z kokosowego biszkopta, masy na bazie borówek, oraz masy śmietanowej. Wszystkie składniki cudownie się razem komponują borówki przełamują słodycz masy, a biszkopt uzupełnia całość.
Ciasto z borówkami można serwować na różnego rodzaju okazje, a przygotowane w tortownicy nawet na urodziny. Wygląda ono bardzo okazale i jestem pewna, że nie jedna osoba ucieszyłaby się z takiego owocowego tortu. Poniżej znajdziecie przepis na pyszne ciasto borówkowe. Zapraszam!
PRZEPIS NA CIASTO BORÓWKOWE
Składniki
BISZKOPT KOKOSOWY
- 6 żółtek
- 250 ml wrzącej wody
- szczypta soli
- 45 g skrobi ziemniaczanej
- 45 g mąki
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g cukru
- 250 g wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
MASA JAGODOWA
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki
- 50 g cukru pudru
- 500 g borówek
- 5 łyżeczek żelatyny
MASA ŚMIETANOWA
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
- Przygotować biszkopt: Wiórki kokosowe zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na minimum godzinę, by napęczniały.
- Mąkę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym oraz solą. Następnie dodać wiórki kokosowe, całość wymieszać.
- Żółtka zmiksować z dodatkiem cukru na puszystą masę. Dodać do pozostałych składników, całość delikatnie wymieszać.
- Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut, grzanie góra dół. Gotowy biszkopt odstawić do przestygnięcia.
- Przygotować masę borówkową: Borówki umyć i osuszyć, następnie zblendowac. Dodać serek mascarpone, cukier puder, a następnie całość zmiksować na gładką masę.
- Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, poczekać aż wystygnie i wlać do przygotowanej masy borówkowej. Krem pozostawić do lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać do tężejącego kremu.
- Biszkopt kokosowy pozostawić w tortownicy, wyłożyć na niego krem borówkowy, całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia kremu.
- W międzyczasie przygotować masę śmietankową: żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania wlać przestygniętą żelatynę. Gotową masę wyłożyć na krem borówkowy. Wierzch ciasta udekorować kilkoma borówkami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.