Carpaccio z buraka
Carpaccio z buraka to nic innego jak pieczone buraki pokrojone w cienkie plasterki wraz z kilkoma innymi dodatkami. Niezwykle proste, ale jakże eleganckie danie, które świetnie sprawdzi się na kolację, albo przekąskę dla gości. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na carpaccio z buraków, ponieważ sałatka jest na prawdę banalna w przygotowaniu, a jej smak jest wprost bajeczny.
PRZEPIS NA CARPACCIO Z BURAKA
Składniki
- 2 średnie buraki
- 60 g sera feta
- garść orzechów włoskich
- garść sałaty rukoli
Sos
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Buraczki dokładnie umyć, osuszyć, ale nie obierać. Zawinąć osobno w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i piec do miękkości (ok. 1 h) w piekarniku nagrzanym do 180 C.
2. W międzyczasie należy przygotować sos przez połączenie wymienionych składników.
3. Po upieczeniu buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki.
4. Pokrojone plastry buraka ułożyć na talerzu. Rukolę rozłożyć na buraczkach.
5. Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki. Oprószyć nimi carpaccio z buraków.
6. Następnie ser feta pokroić w kostkę i również posypać nim carpaccio.
7. Przed podaniem carpaccio z buraków polać przygotowanym wcześniej sosem.