Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka przepis

Carpaccio z buraka to nic innego jak pieczone buraki pokrojone w cienkie plasterki wraz z kilkoma innymi dodatkami. Niezwykle proste, ale jakże eleganckie danie, które świetnie sprawdzi się na kolację, albo przekąskę dla gości. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na carpaccio z buraków, ponieważ sałatka jest na prawdę banalna w przygotowaniu, a jej smak jest wprost bajeczny.

PRZEPIS NA CARPACCIO Z BURAKA

Składniki

  • 2 średnie buraki
  • 60 g sera feta
  • garść orzechów włoskich
  • garść sałaty rukoli

Sos

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Buraczki dokładnie umyć, osuszyć, ale nie obierać. Zawinąć osobno w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i piec do miękkości (ok. 1 h) w piekarniku nagrzanym do 180 C.

2. W międzyczasie należy przygotować sos przez połączenie wymienionych składników.

3. Po upieczeniu buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki.

4. Pokrojone plastry buraka ułożyć na talerzu. Rukolę rozłożyć na buraczkach.

5. Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki. Oprószyć nimi carpaccio z buraków.

6. Następnie ser feta pokroić w kostkę i również posypać nim carpaccio.

7. Przed podaniem carpaccio z buraków polać przygotowanym wcześniej sosem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście − dwanaście =