Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym

Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym

Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym to świetna przekąska dla wszystkich miłośników ryb. Śledzie przygotowane w delikatnym sosie śmietankowo-koperkowym są przepyszne i idealnie sprawdzą się na święta, a także na inne okazje w ciągu roku.

Przepis na śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym jest bardzo prosty. Należy je jednak przygotować dzień wcześniej, by fajnie się przegryzły, wówczas smakują najlepiej!

Polecam Wam również mój przepis na śledzie w sosie francuskim.

PRZEPIS NA ŚLEDZIE W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM

Składniki

  • 8 solonych filetów śledziowych
  • 5 ogórków konserwowych
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 3 gałązki świeżego koperku
  • pieprz

Wykonanie

  1. Śledzie zalać zimną wodą i moczyć przez około 5 godzin. Co jakiś czas zmienić wodę. Po upływie czasu śledzie wyjąć z wody, osuszyć i pokroić w paseczki.

  2. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kosteczkę.

  3. Majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, octem, posiekanym koperkiem ogórkami oraz pieprzem.

  4. Do sosu dodać śledzie i wymieszać. Przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i odstawić na całą noc do lodówki.
Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym przepis
Przepis na śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 146

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

piętnaście − 3 =