Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym
Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym to świetna przekąska dla wszystkich miłośników ryb. Śledzie przygotowane w delikatnym sosie śmietankowo-koperkowym są przepyszne i idealnie sprawdzą się na święta, a także na inne okazje w ciągu roku.
Przepis na śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym jest bardzo prosty. Należy je jednak przygotować dzień wcześniej, by fajnie się przegryzły, wówczas smakują najlepiej!
Polecam Wam również mój przepis na śledzie w sosie francuskim.
PRZEPIS NA ŚLEDZIE W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM
Składniki
- 8 solonych filetów śledziowych
- 5 ogórków konserwowych
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 3 gałązki świeżego koperku
- pieprz
Wykonanie
- Śledzie zalać zimną wodą i moczyć przez około 5 godzin. Co jakiś czas zmienić wodę. Po upływie czasu śledzie wyjąć z wody, osuszyć i pokroić w paseczki.
- Ogórki konserwowe pokroić w drobną kosteczkę.
- Majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, octem, posiekanym koperkiem ogórkami oraz pieprzem.
- Do sosu dodać śledzie i wymieszać. Przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć i odstawić na całą noc do lodówki.