Sernik z polewą z białej czekolady

Sernik z polewą z białej czekolady

Sernik z polewą z białej czekolady to przepyszny deser, którego musicie skosztować! Jest bardzo smaczny, delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z prostych składników, a cały proces przygotowania tego sernika jest bardzo prosty.

Spód sernika to herbatniki maślane, a masa serowa przygotowana jest na bazie sera z wiaderka, mleka w proszku, i budyni. Jeśli chodzi o przygotowanie sernika, wystarczy wyścielić blaszkę herbatnikach, a następnie przygotować masę serową, która jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Sernik piecze się w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest bardzo wilgotny i delikatny. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was.

PRZEPIS NA SERNIK Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY

Składniki

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe (2x40g)
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 paczka herbatników maślanych
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Wykonanie

  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Do miski przekładamy ser z wiaderka, wrzucamy żółtka, wsypujemy proszek budyniowy oraz mleko w proszku. Całość miksujemy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Kolejno cienką strużką wlewamy olej oraz mleko, ciągle miksując.
  • Białka ubijamy z cukrem w osobnej misce, na sztywno. Dodajemy do masy serowej i mieszamy przy użyciu szpatułki.
  • Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki maślane. Następnie bardzo powoli wlewamy masę serową. Najlepiej na początku wyłożyć odrobinę masy łyżką. Zbyt szybkie wykładanie masy może spowodować wypłynięcie herbatników na wierzch.
  • Sernik pieczemy w kąpieli wodnej – wstawiamy na spód piekarnika blaszkę z wodą, a na środkową półkę blaszkę z sernikiem. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu studzimy sernik przy uchylonych drzwiach piekarnika.
  • Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ostudzony sernik. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Sernik z polewą z białej czekolady

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − 3 =