Sernik z polewą czekoladową
Sernik z polewą czekoladową to prawdziwa uczta dla podniebienia! Delikatna, kremowa masa serowa w połączeniu z intensywną polewą czekoladową i ciasteczkowym spodem tworzy idealną harmonię smaków.
Ten sernik na ciasteczkowym spodzie idealnie sprawdzi się na każdą okazję — od rodzinnych spotkań po eleganckie przyjęcia. Przygotowanie sernika z polewą czekoladową może wydawać się trudne, ale z tym przepisem jest to prostsze, niż się wydaje. Zapraszam na przepis!
SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ – PRZEPIS
Składniki
Spód ciasteczkowy
- 200 g ciasteczek owsianych
- 100 g masła
Masa serowa
- 5 jajek rozmiar L
- 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości
- 2 budynie śmietankowe
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
- szczypta soli
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady deserowej
- 80 ml śmietanki kremówki
- posypka czekoladowa do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie
- Ciasteczka zmielić na pył, dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Przełożyć do blaszki 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia, rozprowadzić po całej powierzchni, dokładnie ugniatając. Wstawić do lodówki.
- Twaróg z wiaderka, żółtka jajek, budynie (proszek) oraz mleko skondensowane wymieszać za pomocą miksera.
- Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać do masy serowej, delikatnie przemieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę serową przełożyć do blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 40 minut. Po czasie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec kolejne 40 minut. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Śmietankę kremówkę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Wyłożyć na przestygnięty sernik.