Sernik z makiem
Sernik to jeden z ulubionych wypieków każdego z nas. A co powiecie na sernik z dodatkiem maku? W naszym domu go uwielbiamy! Jestem pewna, że Wy także.
Tym razem mam dla Was super przepis na pyszny domowe sernik z makiem. Idealnie sprawdzi się na święta, a także inne nadarzające się okazje. Taki deser z pewnością posmakuje Waszym gościom, bo kto odmówi pysznego serniczka?
Składniki na masę serową
- 60 g budyniu
- 100 g masła
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 1 kg sera na sernik
- 500 g twarogu półtłustego
Składniki na masę makową
- 80 g rodzynek
- 6 jajek
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szklanka cukru
- 500 g zmielonego maku
- 100 g masła
Składniki na kruche ciasto
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Przygotowanie masy serowej
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na pianę, ciagle miksującej dodawaj po żółtku.
- Masło utrzyj z cukrem i żółtkami.
- Dodaj twaróg, ser, proszek budyniowy i ubitą pianę z białek.
Przygotowanie masy makowej
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę, następnie ciagle miksującej dodaj cukier a następnie żółtka.
- Dodaj roztopione masło, rodzynki i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie kruchego ciasta
- Wszystkie składniki na ciasto umieść na stolnicy i wyrób ciasto.
- Kruche ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blachę (o tradycyjnych wymiarach) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na cieście umieść masę makową, wyrównaj, następnie masę serową.