Ryba po grecku
Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to idealna potrawa na świąteczny stół i nie tylko. Można ją również przygotować w dowolny dzień na obiad, zwłaszcza piątkowy. Rybę po grecku można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Obie wersje smakują wyśmienicie.
Ryba po grecku nie jest trudna w wykonaniu. Wystarczy usmażyć filety rybne i poddusić warzywa. Następnie całość połączyć ze sobą. Przekonaj się jakie to pyszne i wypróbuj nasz sprawdzony przepis na rybę po grecku!
RYBA PO GRECKU PRZEPIS
Składniki
- 1 kg filetów z mrożonej ryby lub świeżej
- pół szklanki mąki do obtoczenia ryby
- 1/2 kg marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duża cebula
- pół szklanki wody
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Rybę rozmrozić i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki i posypać solą, pieprzem oraz oregano.
2. Następnie obtoczyć ją w mące i smażyć partiami na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Usmażoną rybę odstaw na bok.
3. Cebulę pokroić w drobne piórka i zeszklić na patelni na odrobinie tłuszczu.
4. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do cebuli.
5. Następnie dodać liście laurowe, ziela angielskie, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz oraz sól.
6. Kolejno wlać wodę, wymieszać i całość dusić pod pokrywką przez około 15 minut.
7. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Dusić jeszcze kilak minut bez przykrycia.
8. Do szklanego lub ceramicznego naczynia przełożyć rybę, a na nią wyłożyć gorące warzywa.
9. Ryba po grecku jest gotowa do podania. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.