Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i brzoskwiniami
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i brzoskwiniami to pomysł na pyszny deser na każdą okazję. Rolada jest niebiańsko puszysta, mięciutka i delikatna. Obłędnie smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Taki deser idealnie sprawdzi się na święta, urodziny, czy do popołudniowej filiżanki kawy. Przepis na roladę biszkoptową z bitą śmietaną i brzoskwiniami jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. Z powodzeniem możecie użyć również innych owoców lub dżemu, który akurat macie pod ręką.
ROLADA BISZKOPTOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 80 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
- 330 ml śmietanki kremówki
- 1 śmietan-fix
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie
1. Całe jajka utrzeć z cukrem do białości. Następnie dodać mąki i całość delikatnie wymieszać do połączenia składników.
2. Blaszkę z piekarnika o wymiarach 30×40 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na papierze dokładnie rozprowadzić ciasto.
3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
4. Po upieczeniu biszkopt przełożyć na czystą ściereczkę kuchenną i zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do przestygnięcia.
5. Śmietankę kremówkę ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.
6. Przestygnięte ciasto rozwinąć na blacie i posmarować dżemem brzoskwiniowym. Na dżem wyłożyć śmietankę, odkładając 2-3 łyżki do dekoracji. Ciasto delikatnie zwinąć w rulonik.
7. Wierzch udekorować odłożoną masą i całość wstawić do lodówki na kilka godzin.