Szybkie placuszki z jabłkami
Placuszki z jabłkami to pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Złożone z łatwo dostępnych składników, a przede wszystkim szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne! Idealne, kiedy nie mamy czasu na długie siedzenie w kuchni. Zapraszam na przepis na delikatne, puszyste i lekkie placuszki z jabłkami.
PRZEPIS NA PLACUSZKI Z JABŁKAMI
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 szklanki mleka
- 3 duże jabłka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Mąkę, mleko oraz jajko zmiksować na jednolitą masę. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do masy, wsypać łyżeczkę cukru waniliowego i dobrze wymieszać.
- Patelnię rozgrzać, posmarować delikatnie olejem, a następnie łyżką nakładać ciasto, tworząc placuszek.
- Gdy się zarumieni przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę na średnim ogniu, by w środku nie były surowe.
- Gotowe placuszki można podawać z dżemem, syropem klonowym lub z cukrem pudrem.