Lekka sałatka na kolację
Lekkostrawna sałatka to najlepszy pomysł na ostatni posiłek w ciągu dnia nie tylko dla osób dbających o linię. Nasyci oraz dostarczy cennych składników odżywczych. Dziś mam dla was propozycję na lekką sałatkę z jajkiem i warzywami. Sałatka bardzo smaczna, pożywna i kolorowa. Sprawdzi się również jako posiłek do pracy czy szkoły. Polecam wypróbować!
LEKKA SAŁATKA NA KOLACJĘ PRZEPIS
Składniki
- 4 jajka
- 1 opakowanie mixu sałat
- 1 mała czerwona cebula
- 8 pomidorków koktajlowych
- 30 g parmezanu
- pęczek szczypiorku
- garść pestek słonecznika
Sos
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Jajka ugotuj na miękko i przekrój na pół.
2. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, cebulę w piórka.
3. Szczypiorek drobno posiekaj, parmezan zetrzyj na tarce.
4. Składniki na sos wymieszaj ze sobą.
5. Na półmisek wyłóż sałatę. Następnie ułóż jajka, pomidorki koktajlowe i cebulkę. Całość polej sosem, posyp parmezanem, szczypiorkiem i słonecznikiem.