Jabłecznik królewski z bitą śmietaną
Jabłecznik królewski z bitą śmietaną to ciasto idealne na każdą okazję. Delikatny i puszysty biszkopt, soczyste jabłka zatopione w galaretce i lekka bita śmietana oprószona tartą czekoladą to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć.
Przepis na jabłecznik królewski z bitą śmietaną nie jest trudny i nie wymaga skomplikowanych składników. Ciasto przygotowuje się szybko i przyjemnie. Nawet osoba początkująca bez problemu sobie z nim poradzi. Jabłecznik z bitą śmietaną będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy jak również na każdą uroczystość rodzinną lub święta.
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI Z BITĄ ŚMIETANĄ PRZEPIS
Składniki
Biszkopt:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus jabłkowy:
- 5 jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżeczka cynamonu
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
Przygotowanie
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier.
2. Kolejno cały czas ubijając dodajemy żółtka, jedno po drugim.
3. Kiedy masa będzie już odpowiednio puszysta, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki.
4. Masę przekładamy do blaszki o wymiarach 24×36 wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia.
5. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy cynamon i sproszkowaną galaretkę. Całość mieszamy do połączenia i wykładamy na biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki, by mus jabłkowy stężał.
6. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo serek mascarpone. Gotową masę wykładamy na mus jabłkowy.
7. Wierzch ciasta posypujemy startą na tarce czekoladą.
8. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.