Góra lodowa bez pieczenia
Ciasto góra lodowa to bardzo popularny i smaczny wypiek. W tym wpisie zaprezentuje Wam moją interpretację tego ciasta w wersji bez pieczenia.
Ciasto góra lodowa bez pieczenia to bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu deser. Składa się z herbatników, masy na bazie budyniu i biszkoptów z dodatkiem słodkiej, dwukolorowej polewy. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie!
Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto góra lodowa bez pieczenia. Na pewno Wam posmakuje.
CIASTO GÓRA LODOWA BEZ PIECZENIA
Składniki
MASA
- 1200 ml mleka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 220 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
DODATKOWO
- ok 20 biszkoptów okrągłych
- 250 g herbatników
POLEWA
- 250 g masła
- 120 ml wody
- 200 g mleka w proszku
- 80 g cukru
- 2 łyżki kakao
Wykonanie
- Odlać 250 ml mleka, rozpuścić w nim trzy budynie, mąkę oraz cukier. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostałe mleko zagotować.
- Do gotującego się mleka wlać przygotowaną masę budyniową, ciągle mieszając gotować na małej mocy palnika, do powstania gęstego budyniu. Gotową masę budyniową odstawić do przestygnięcia.
- Masło w temperaturze pokojowej utrzeć, ciągle ucierając dodawać po łyżce przestygniętego budyniu. Miksować do uzyskania puszystej masy.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć warstwę herbatników, a na nich rozprowadzić 1/2 przygotowanego kremu. Na masę ułożyć drugą warstwę herbatników a na nich rozprowadzić pozostały krem.
- Okrągłe biszkopty przekroić na pół i wbijać w wierzchnią warstwę kremu. Po ułożeniu wszystkich biszkoptów wstawić ciasto do lodówki i przygotować polewę.
- Polewa: Masło w temperaturze pokojowej, pokrojone na kawałki przełożyć do rondelka. Wlać wodę, dodać cukier i zagotować. Następnie odstawić do przestygnięcia. Do przestygniętej masy dodać mleko w proszku i wymieszać przy użyciu miksera. Z powstałej masy odlać 1/3 i dodać do niej kakao, wymieszać mikserem.
- Ciasto wyjąc z lodówki i polać jasną i ciemną polewą. Wstawić do lodówki, aby polewa zastygła.