Ciasto obibok
Ciasto obibok bez pieczenia to idealne ciasto na każdą okazje. Masę budyniową uwielbia praktycznie każdy. Dlatego też, ciasto budyniowe to świetna propozycja na każdą okoliczność, taką jak urodziny, imieniny, domowa impreza czy spotkanie przy kawie w gronie przyjaciół.
Przepis na ciasto budyniowe jest bardzo łatwy, a samo ciasto szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zakupić niezbędne składniki i można zabierać się za jego przygotowanie. Dodatkowo nie wymaga ono pieczenia, co jak dla mnie jest dużą zaletą.
Zapraszam Was serdecznie do zapoznania się z moim przepisem na domowe ciasto budyniowe bez pieczenia.
PRZEPIS NA CIASTO BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA
Składniki na ciasto budyniowe
- 1 l mleka
- 2 budynie śmietankowe/ waniliowe bez cukru
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 łyżki mąki
- 180 g masła
- 40 herbatników
- 1 paczka biszkoptów okrągłych
- kilka łyżek masy kajmakowej do polania
Wykonanie ciasta budyniowego
- 700 ml mleka zagotować w rondelku.
- Do dużego kubka wlać 300 ml mleka, dodać żółtka, proszę budyniowy, cukier, oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać, do połączenia składników.
- Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać do niego przygotowaną mieszankę, cały czas energicznie mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Całość przełożyć do miski i odstawić do przestygnięcia. Wierzch masy przykryć folią spożywcza, co sprawi, że nie pojawi się na nim kożuch.
- Miękkie masło zmiksować, następnie stopniowo dodawać do niego masę budyniową, łyżka po łyżce.
- Blaszkę o wymiarach 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić około 1/2 masy.
- Masę budyniową przykryć warstwą herbatników, a na nich wyłożyć resztę masy.
- W masę delikatnie powciskać okrągłe biszkopty tak, aby do połowy były zanurzone w masie, a połową wystawały ponad nią.
- Kilka łyżek masy krówkowej lekko podgrzać, by stała się leista. Wierzch ciasta polać płynną masą krówkową.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Mam nadzieję, że moje ciasto budyniowe obibok Wam smakowało! Podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach!