Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe z rabarbarem, które przygotujecie w kilka minut! Ciasto jest szybkie do zrobienia i zawsze się udaje. Długo zachowuje świeżość, a do tego jest wilgotne i puszyste. Zamiast rabarbaru możecie użyć innych sezonowych owoców. Przepis jest uniwersalny i świetnie sprawdzi się na każdą okazję, jak i bez okazji.

Polecamy również wypróbować nasz wcześniejszy przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem, które również smakuje rewelacyjnie i jest łatwe w przygotowaniu.

CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 minut | Czas pieczenia: 35 minut | Liczba porcji: 12

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 350 g rabarbaru
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

  1. Rabarbar myję, osuszam i kroję na małe kawałki.

  2. Do miski wbijam jajka, dodaję cukier, olej oraz jogurt. Miksuję do połączenia.

  3. Następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

  4. Całość mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników.

  5. Ciasto przekładam do formy o wymiarach 20×20 cm. Na wierzchu układam pokrojony rabarbar.

  6. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut do suchego patyczka.

  7. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posypuję cukrem pudrem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 766

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × dwa =