Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto jogurtowe z rabarbarem, które przygotujecie w kilka minut! Ciasto jest szybkie do zrobienia i zawsze się udaje. Długo zachowuje świeżość, a do tego jest wilgotne i puszyste. Zamiast rabarbaru możecie użyć innych sezonowych owoców. Przepis jest uniwersalny i świetnie sprawdzi się na każdą okazję, jak i bez okazji.
Polecamy również wypróbować nasz wcześniejszy przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem, które również smakuje rewelacyjnie i jest łatwe w przygotowaniu.
CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 minut | Czas pieczenia: 35 minut | Liczba porcji: 12
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 50 ml oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 g rabarbaru
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Rabarbar myję, osuszam i kroję na małe kawałki.
- Do miski wbijam jajka, dodaję cukier, olej oraz jogurt. Miksuję do połączenia.
- Następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Całość mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników.
- Ciasto przekładam do formy o wymiarach 20×20 cm. Na wierzchu układam pokrojony rabarbar.
- Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posypuję cukrem pudrem.