Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym
Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym to pyszny deser o cudownym smaku. Kilka warstw ciasta sprawia, że jest wysokie, wystawne i pięknie wygląda po przekrojeniu. Dodatkowo warstwy te wpływają na jego niesamowity smak.
Ciasto przygotowane jest na biszkopcie kakaowym, posmarowanym dżemem i przełożone kremem czekoladowym. Kolejna warstwa to biszkopty moczone w mleku oraz puszysta masa śmietanowa.
Całość udekorowana jest kakaem. Ciasto mimo swojej wysokości i tylu warstwom jest dość lekkie i nieprzesłodzone. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy czy poczęstunek dla gości.
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM
Składniki
BISZKOPT
- 3 jajka
- 130 g cukru
- 80 g mąki
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml gorącej wody
KREM CZEKOLADOWY
- 500 ml śmietanki kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml gorącej wody
DODATKOWO
- 1 paczka biszkoptów
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
- kakao do dekoracji
- 1/2 szklanki mleka
Wykonanie
- Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach miksera. Kiedy masa będzie już sztywnieć, zaczynamy dodawać partiami cukier, ubijamy do uzyskania sztywnej i szklistej piany. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka.
- Mąkę mieszamy z kakao i przesypujemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut, w 180 stopniach.
- Śmietankę kremówkę wlewamy do rondelka i dodajemy do niej połamaną czekoladę. Całość podgrzewamy do momentu, aż czekolada się roztopi i składniki się połączą. Całość odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę z czekoladą ubijamy na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec cienkim strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę. Miksujemy do połączenia składników.
- Przestygnięty biszkopt smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy przygotowaną masę czekoladową.
- Do miseczki przelewamy mleko. Biszkopty maczamy w mleku i wykładamy na masę czekoladową.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier puder. Pod koniec ubijania wlewamy przestygniętą żelatynę, mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy kakao.