Ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni, więc to idealny czas, aby cieszyć się tym warzywem w różnorodnych ciastach i deserach. Dziś mamy dla was prosty przepis na ciasto biszkoptowe z rabarbarem, które jest bardzo łatwe w wykonaniu i niezwykle smaczne. Nasze ciasto z rabarbarem doskonale sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy czy herbaty lub na rodzinne przyjęcie.

CIASTO BISZKOPTOWE Z RABARBAREM PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 2 godziny | Liczba porcji: 16-18

Składniki

Biszkopt

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Warstwa z rabarbarem

  • ok. 500 g rabarbaru
  • 2 jabłka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 4 łyżki cukru
  • 320 ml wody

Warstwa śmietankowa

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix

Dodatkowo

  • ok. 50 g płatków migdałów

Przygotowanie

Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni i odstawić do przestygnięcia.

Biszkopt

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli na puszystą masę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. Miksować do połączenia składników.

  2. Na koniec do masy jajecznej przesiać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie całość wymieszać drewnianą łyżką.

  3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 20 minut, do suchego patyczka.

    Warstwa z rabarbarem

  4. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać do rabarbaru i całość zalać 120 ml wody. Następnie dodać cukier i gotować przez kilka minut, by rabarbar i jabłka nieco zmiękły. Na koniec wsypać galaretki truskawkowe i wymieszać.

  5. Do 200 ml wody wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Wlać do garnka z rabarbarem i cały czas mieszać do zgęstnienia. Masę odstawić do przestygnięcia, a następnie wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

    Warstwa śmietankowa

  6. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem. Krem wyłożyć na ciasto, wierzch posypać prażonymi płatkami migdałów.

  7. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ciasto biszkoptowe z rabarbarem przepis
Przepis na ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 803

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery − 1 =