Ciasto biszkoptowe z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni, więc to idealny czas, aby cieszyć się tym warzywem w różnorodnych ciastach i deserach. Dziś mamy dla was prosty przepis na ciasto biszkoptowe z rabarbarem, które jest bardzo łatwe w wykonaniu i niezwykle smaczne. Nasze ciasto z rabarbarem doskonale sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy czy herbaty lub na rodzinne przyjęcie.
CIASTO BISZKOPTOWE Z RABARBAREM PRZEPIS
Czas przygotowania: ok. 2 godziny | Liczba porcji: 16-18
Składniki
Biszkopt
- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- szczypta soli
Warstwa z rabarbarem
- ok. 500 g rabarbaru
- 2 jabłka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 galaretki truskawkowe
- 4 łyżki cukru
- 320 ml wody
Warstwa śmietankowa
- 500 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- ok. 50 g płatków migdałów
Przygotowanie
Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni i odstawić do przestygnięcia.
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić z dodatkiem szczypty soli na puszystą masę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka. Miksować do połączenia składników.
- Na koniec do masy jajecznej przesiać mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie całość wymieszać drewnianą łyżką.
- Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 20 minut, do suchego patyczka.
Warstwa z rabarbarem - Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać do rabarbaru i całość zalać 120 ml wody. Następnie dodać cukier i gotować przez kilka minut, by rabarbar i jabłka nieco zmiękły. Na koniec wsypać galaretki truskawkowe i wymieszać.
- Do 200 ml wody wsypać proszek budyniowy i wymieszać. Wlać do garnka z rabarbarem i cały czas mieszać do zgęstnienia. Masę odstawić do przestygnięcia, a następnie wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Warstwa śmietankowa - Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru wymieszanego ze śmietan-fixem. Krem wyłożyć na ciasto, wierzch posypać prażonymi płatkami migdałów.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

