Budyniowiec na herbatnikach
Budyniowiec na herbatnikach to bardzo smaczne i szybkie ciasto bez pieczenia. Składa się z ciemnej i jasnej masy budyniowej oraz herbatników.
Ciasto budyniowiec bez pieczenia jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu a dodatkowo smakuje rewelacyjnie. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
PRZEPIS NA BUDYNIOWIEC BEZ PIECZENIA
Przepis na tradycyjną blachę
Składniki
- Duże opakowanie herbatników
MASA BUDYNIOWA JASNA
- 40 g proszku budyniowego ( 1 opakowaniE budyniu śmietankowego bez cukru)
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka żelatyny
- 300 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki wody
MASA BUDYNIOWA CIEMNA
- 40 g proszku budyniowego ( 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru)
- 400 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka żelatyny
- 300 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki wody
Sposób przygotowania
- Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją w 300 ml mleka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Żelatynę umieszczamy w szklance, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 5 minut. Podgrzewamy 15 sekund w mikrofali aby żelatyna się rozpuściła.
- Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując, dodajemy stopniowo budyń.
- Dodajemy płynną żelatynę i mieszany łyżką.
- W ten sposób przygotowujemy jasną i ciemną masę budyniową.
Wykonanie
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Na dnie układamy warstwę herbatników.
- Rozsmarowujemy masę budyniową ciemną.
- Na masę układamy herbatniki.
- Rozsmarowujemy masę budyniową jasną.
- Całość przykrywamy herbatnikami.
- Wstawiamy do lodówki na całą noc.