Idealny blok czekoladowy
Dzisiaj mam dla was przepis na klasyczny deser sprzed lat, czyli blok czekoladowy z mlekiem w proszku, herbatnikami i orzechami. Blok jest bardzo smaczny i wciągający, na jednym kawałku na pewno się nie skończy.
Przepis na blok czekoladowy jest naprawdę bardzo prosty i nie wymaga dużo pracy. Ja swój blok czekoladowy przygotowałam w tortownicy Ø18 przez co deser wygląda jeszcze bardziej apetycznie. Łatwo się go kroi, nie rozlatuje się. Blok czekoladowy wygląda i smakuje obłędnie. Już na samą myśl o nim cieknie ślinka. Zapraszam na przepis!
BLOK CZEKOLADOWY PRZEPIS
Składniki
- 250 g masła
- 1/2 szklanki mleka (125 ml)
- 150 g cukru
- 400 g mleka w proszku
- 200 g herbatników
- 4 łyżki kakao
- 100 g orzechów
Przygotowanie
1. Masło rozpuścić w rondelku. Następnie dodać cukier, kakao oraz mleko. Całość podgrzewać na małym ogniu i mieszać do momentu aż składniki się połączą, a cukier rozpuści.
2. Rondelek ściągnąć z palnika i odstawić na ok. 3 minuty do lekkiego przestudzenia.
3. Następnie do masy stopniowo dodawać mleko w proszku i całość miksować na średnich obrotach miksera.
4. Kolejno wsypać posiekane orzechy oraz pokruszone herbatniki. Całość wymieszać łyżką.
5. Formę o średnicy 18 cm wyścielić folią spożywczą i przełożyć masę czekoladową.
6. Tak przygotowany blok wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.