Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia
Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia to kolejna propozycja na łatwe i pyszne ciasto, które przygotujecie bez użycia piekarnika. Ciasto wygląda zjawiskowo, a do tego jest wyśmienite w smaku. Idealna przekąska dla miłośników słodkości.
Ciasto inspirowane popularnymi pralinkami doskonale sprawdzi się na spotkanie z przyjaciółmi jak i do popołudniowej kawy czy herbaty. Przygotowanie ciasta Ferrero Rocher jest dość łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu. A efekt – palce lizać! W smaku ciasto jest mocno czekoladowe, orzechowe i bardzo słodkie. Jeśli lubicie takie połączenia to koniecznie musicie wypróbować ten przepis na ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia.
PRZEPIS NA CIASTO FERRERO ROCHER
Składniki
- serek mascarpone – 500g
- śmietana kremówka – 250g
- mleko w proszku – 1 szklanka
- wafelki waniliowe – 2 sztuki
- orzechy laskowe – 250 g
- herbatniki kakaowe – 300g
- masa kajmakowa o smaku kakao – 1 puszka
Dodatkowo:
- kakao do posypania
- pralinki Ferrero Rocher
Przygotowanie
1. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i mleko w proszku. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Powstałą masę dzielimy na trzy części.
2. Do pierwszej części masy dodajemy pokruszone wafelki waniliowe oraz 2 łyżki masy kajmakowej. Mieszamy przy użyciu miksera.
3. Formę 24×28 wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej warstwę herbatników. Następnie na herbatnikach rozprowadzamy przygotowaną masę. Na nią układamy kolejną warstwę herbatników.
4. Do drugiej części masy dodajemy pozostałą masę kajmakową i bardzo drobno posiekane orzeszki laskowe (zostawiamy trochę do posypania na wierzch).
5. Przygotowaną masę rozprowadzamy po herbatnikach, na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników.
6. Trzecią część masy rozprowadzamy po herbatnikach, posypujemy kakao i pokruszonymi orzechami laskowymi.
7. Wierzch ciasta dekorujemy przekrojonymi na pół pralinkami Ferrero Rocher.
8. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.