Chruściki w 5 minut
Chruściki z ciasta francuskiego to idealny pomysł na smaczny deser z piekarnika. Przepis na domowe faworki jest banalnie prosty, a ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż 5 minut!
Chruściki są chrupiące i kruche, a jednocześnie delikatne i świeże. Najlepiej smakują z dodatkiem cukru pudru. Te ekspresowe chruściki nie raz ratują sytuację, kiedy na szybko trzeba przygotować coś na deser. Sprawdzą się idealnie w przypadku niezapowiedzianych gości. Mając gotowe ciasto francuskie w lodówce, można je przygotować w czasie zaparzania kawy lub herbaty, ponieważ robi się je naprawdę błyskawiczne.
Chruściki przygotowane zostały z gotowego ciasta francuskiego, które możecie zakupić w każdym markecie.
PRZEPIS NA CHRUŚCIKI
Składniki
- ciasto francuskie
- cukier puder
Wykonanie
- Ciasto francuskie rozwijamy na desce.
- Przecinamy je na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie wycinamy z nich paski o szerokości 3-4 cm. Wówczas uzyskamy ok. 20 chruścików.
- Każdy kawałek ciasta przecinamy na środku, tworząc otwór, przez który będziemy przewijać koniec. W ten sposób postępujemy z każdym kawałkiem ciasta.
- Gotowe faworki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, grzanie góra-dół. Pieczemy przez 10-12 minut do zarumienienia.
- Podajemy z dodatkiem cukru pudru.