Sernik z makiem

Sernik to jeden z ulubionych wypieków każdego z nas. A co powiecie na sernik z dodatkiem maku? W naszym domu go uwielbiamy! Jestem pewna, że Wy także.

Tym razem mam dla Was super przepis na pyszny domowe sernik z makiem. Idealnie sprawdzi się na święta, a także inne nadarzające się okazje. Taki deser z pewnością posmakuje Waszym gościom, bo kto odmówi pysznego serniczka?

Składniki na masę serową

  • 60 g budyniu
  • 100 g masła
  • 250 g cukru 
  • 5 jajek
  • 1 kg sera na sernik  
  • 500 g twarogu półtłustego 

Składniki na masę makową 

  • 80 g rodzynek
  • 6 jajek
  • 1 łyżka cukru wanilinowego 
  • 1 szklanka  cukru
  • 500 g zmielonego maku
  • 100 g  masła

Składniki na kruche ciasto

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 jajko

Przygotowanie masy serowej

  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na pianę, ciagle miksującej dodawaj po żółtku.
  • Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. 
  • Dodaj twaróg, ser, proszek budyniowy i ubitą pianę z białek.

Przygotowanie masy makowej

  • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę, następnie ciagle miksującej dodaj cukier a następnie żółtka.
  • Dodaj roztopione masło, rodzynki i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie kruchego ciasta  

  • Wszystkie składniki na ciasto umieść na stolnicy i wyrób ciasto.
  • Kruche ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blachę (o tradycyjnych wymiarach) wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na cieście umieść masę makową, wyrównaj, następnie masę serową. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × 4 =