Kurczak w chrupiącej panierce

Świetny pomysł na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny, a także przekąska na domowe imprezy. Kurczak w chrupiącej panierce to jedno z ulubionych dań każdego z nas. Bo jak oprzeć się soczystemu mięsu w chrupiącej panierce z dodatkiem ulubionego sosu? Nie da się!

Sekret idealne panierki tkwi w dodaniu do bułki tartej płatków kukurydzianych w stosunku 1:1. Dzięki temu kawałki kurczaka są mega chrupiące i smaczne. Kawałki chrupiącego kurczaka można zaserwować w formie obiadu z tradycyjnymi ziemniakami, ryżem czy kaszą, a także w formie przekąski z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na chrupiącego kurczaka w panierce, jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.

Przepis na kurczaka w chrupiącej panierce

Składniki

  • podwójny filet z kurczaka
  • pokruszone płatki kukurydziane 
  • łyżeczka papryki słodkiej 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki oliwy 
  • bułka tarta

Wykonanie

  1. W miseczce umieścić olej, przyprawy i przeciśnięty przez prasę czosnek. Całość dokładnie wymieszać tworząc tym samym marynatę.  

  2. Kurczaka pokroić w kostkę.  Na mięso wylać marynatę i wymieszać dokładnie .

  3. Mięso w marynacie przykryć folią  spożywczą i marynować minimum 2 godziny w lodówce. 

  4. Gotowe mięso obtoczyć w bułce i płatkach. Stosunek bułki i płatków wynosi 1:1, czyli tyle samo płatków i bułki.

  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej obtoczone mięso z kurczaka.

  6. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut (do lekkiego zrumienienia). W połowie pieczenia mięso odwrócić, by druga strona też się zarumieniła. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × dwa =