Ciasto pasiak

Ciasto pasiak to kolejny deser zaliczany do grupy ciast bez pieczenia. Z pewnością takiego ciasta jeszcze nie mieliście okazji przygotowywać a co najważniejsze jeść.

Ciasto pasiak nie dość, że daje nam bardzo ciekawy efekt wizualny, ponieważ dzięki pionowo ułożonym ciastkom, wygląda ono fenomenalnie, to dodatkowo smakuje rewelacyjnie. Jestem pewna, że posmakuje każdemu z Was! Kolorowa posypka stanowi piękne wykończenie tego smakołyku.

Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto pasiak w wersji bez pieczenia. 

Przepis na ciasto pasiak

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 2 galaretki przeźroczyste
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ok. 120 g herbatników na spód
  • ok. 200 g ciemnych herbatników do masy
  • posypka cukrowa

Przygotowanie

  • Galaretki rozpuścić w 500 ml wody. Odstawić do przestygnięcia.
  • Śmietanę kremówkę ubić na puch z dodatkiem cukru. Następnie stopniowo dodawać ser, ciągle ubijając.
  • Pod koniec ubijania wlać przestygniętą galaretkę.
  • Blachę o wymiarach 24×24 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników.
  • 2/3 masy wyłożyć na herbatniki, następnie pionowo ułożyć w niej ciemne herbatniki. Wyłożyć pozostałą masę.
  • Wierzch ciasta posypać kolorową posypką cukrową.

Uwaga! Pamiętajcie aby ciasto kroić prostopadle do pionowo ułożonych herbatników. Daje to ciekawy efekt wizualny.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 − 7 =