Ciasto bananowe bez pieczenia

Ciasto bananowe bez pieczenia to bardzo smaczny deser, któremu ciężko się oprzeć. Deser ten jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a wręcz rozpływa się w ustach. Galaretka cytrynowa z dodatkiem bananów w połączeniu z masą śmietanową to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Poniższe składniki wystarczą na przygotowanie blaszki o wymiarach 24×24 cm, ale ciasto jest tak smaczne, że znika w mgnieniu oka. Jeśli będziecie chcieli przygotować większą porcję, na blaszkę o wymiarach 24×36 wystarczy zwiększyć każdy składnik o 1/3.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto bananowe bez pieczenia. Szybkie, smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu.

PRZEPIS NA CIASTO BANANOWE BEZ PIECZENIA

Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 80 ml wody
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 4- 5 bananów
  • 120 g herbatników maślanych

Wykonanie

  • Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  • Formę 24x 24 cm wyścielamy folią spożywczą i układamy na niej warstwę herbatników.
  • Obrane banany przekrawamy na pół i układamy na herbatnikach, jeden obok drugiego.
  • Na banany rozprowadzamy lekko tężejącą galaretkę, całość odstawiamy do całkowitego stężenia.
  • Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mascarpone. Pod koniec wlewamy żelatynę. Masę rozprowadzamy na galaretce.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 + dwadzieścia =